پژوهش و فناوری کلید توسعه پایدار

در کشور ما همه ساله در آذر ماه هفته‌ای به نام پژوهش و فناوری نام گذاری شده است.

هفته پژوهش امسال از شنبه 23 آذر ماه با شعار «پژوهش و فناوری کلید توسعه پایدار» اعلان شده است.
به همین مناسبت گفت و گویی با دکتر افشین استوار معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام داده‌ایم که توجه شما را به مشروح این گفت و گو جلب می‌کنیم.
با سلام وعرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن هفته پژوهش لطفاً جایگاه پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از لحاظ ساختاری را توضیح دهید؟
پژوهش در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از لحاظ ساختاری در سطح یک معاونت تعریف شده است. این در حالی است که تا سال گذشته بر اساس چارت تشکیلاتی قبلی در سطح مدیریت پژوهشی بود. در این ساختار سه مدیریت با عنوان‌های مدیریت پژوهشی، مدیریت اطلاع رسانی پزشکی و مدیریت توسعه فناوری سلامت و سه مرکز تحقیقات با عناوین طب عفونی و گرمسیری، پزشکی هسته‌ای و زیست فناوری دریایی که مجموعه پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج فارس را تشکیل می‌دهند، وجود دارد. همچنین کتابخانه مرکزی دانشگاه و مجموعه کتابخانه‌های اقماری و نیز آزمایشگاه حیوانات (حیوانخانه) نیز از زیر مجموعه‌های معاونت پژوهش دانشگاه محسوب می‌شوند.
لطفاً مأموریت‌های معاونت پژوهشی را توضیح دهید؟
از لحاظ ماموریت نیز سیاست‌گذاری، پایش و ارزشیابی و تامین منابع مورد نیاز برای انجام فعالیت‌های پژوهشی در حیطه علوم پزشکی در سطح استان از وظایف این معاونت است و در راستای انجام این ماموریت، فعالیت‌هایی مانند اجرای طرح‌های تحقیقاتی، توانمندسازی محققین، تامین فضا، تجهیزات و امکانات موردنیاز برای انجام پژوهش، توانمندسازی محققین از طریق برگزاری کارگاه‌ها و همایش‌های علمی، حمایت از انتشار نتایج مطالعات، شرکت در همایش‌های علمی داخل و خارج از کشور، ترویج فرهنگ پژوهش و ارایه نتایج آنها به عموم و برقراری ارتباط علمی با سایر مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی در داخل و خارج از کشور انجام می‌شود.
چه طرح‌های پژوهشی در دانشگاه در دست انجام است؟
به طور کلی دو دسته طرح تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی انجام می‌گردد. دسته اول پژوهش‌های بنیادی هستند که هدف آنها توسعه علم است و نتیجه آنها برای سایر محققین قابل استفاده است. دسته دوم تحقیقات کاربردی هستند. تحقیقات کاربردی مستقیماً به آن چه که به سلامت مردم مرتبط است می‌پردازند و نتیجه آنها نیز می‌تواند توسط ارایه دهندگان خدمات سلامت مانند پزشکان و پرستاران و یا توسط تصمیم گیران و سیاست گزاران در حوزه سلامت مورد استفاده قرار گیرد. پژوهش‌های اپیدمیولوژیک که بر روی جمعیت‌های انسانی انجام می‌شوند، تحقیقات بالینی که بر روی بیماران و در مراکز بهداشتی و درمانی انجام می‌گردند و پژوهش‌های نظام سلامت که با هدف بهبود خدمات سلامت انجام می‌گردند از نوع تحقیقات کاربردی می‌باشند.
در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نمونه‌هایی از همه این نوع تحقیقات در حال انجام است به عنوان نمونه مطالعه سلامت سالمندان بوشهر یکی از انواع تحقیقات اپیدمیولوژیک است که با هدف بررسی شیوع بیماری‌ها وعوامل خطر تهدید کننده سلامت در سنین سالمندی در شهر بوشهر در حال انجام است. تحقیقات متعددی در آزمایشگاه‌های میکروب شناسی، بهداشت محیط، انگل شناسی و قارچ شناسی، خون شناسی و سلول های بنیادی و نیز تحقیقات بالینی در مورد تاثیر درمان‌های مختلف در بیمارستان‌های آموزشی در حال انجام است. علاوه بر طرح‌هایی که از سال‌های گذشته در حال انجام است، تنها از ابتدای امسال حدود 150 طرح تحقیقاتی در شورای پژوهشی دانشگاه به تصویب رسیده است و پیش بینی ما این است که بالغ بر 200 طرح تا پایان سال به تصویب برسد.
درباره بودجه و اعتبارات پژوهشی توضیح دهید؟چه میزان اعتبار برای اجرای طرح های تحقیقاتی اختصاص یافته است؟
واقعیت این است که در دو سال اخیر بودجه دانشگاه با تنگناهایی روبرو بوده است. بودجه‌های پژوهشی هم از این قاعده مستثنی نبوده است. از طرف دیگر هزینه پژوهش نیز به میزان زیادی افزایش یافته است. به عنوان مثال هزینه مواد، تجهیزات و کیت‌های پژوهشی افزایش زیادی داشته است. همچنین به دلیل افزایش نرخ ارز هزینه چاپ مقالات در مجلات علوم پزشکی معتبر نیز افزایش یافته است. پژوهش در همه‌جا گران است و به شدت تحت تاثیر بودجه‌های پژوهشی است. در سال جاری با اعمال نوعی سیاست انقباضی و رعایت انضباط مالی تلاش کرده‌ایم که تعداد طرح‌های پژوهشی را افزایش دهیم. به این معنی که با همکاری پژوهشگران هزینه‌های طرح‌ها را کاهش داده‌ایم و در نتیجه متوسط هزینه هر طرح، کاهش و تعداد طرح‌ها افزایش یافته است. به هر حال امیدواریم که تنگناهای مالی هر چه زودتر برطرف شود. در غیر این صورت جبران اُفت محصولات پژوهشی ساده نیست و به زمان و تلاش بیشتری نیاز دارد.
لطفاً برنامه‌های هفته پژوهش را در دانشگاه بیان کنید؟
در هفته پژوهش هر ساله برنامه‌های مختلفی در دانشگاه اجرا می‌گردد. امسال نیز مانند سال‌های گذشته برنامه‌هایی مانند برگزاری نمایشگاه هفته پژوهش با همکاری مدیریت محترم مرکز آموزش و پژوهش استانداری، تجلیل از پژوهشگران برتر، برپایی دو غرفه، ویژه هفته پژوهش توسط دانشجویان عضو کمیته تحقیقات دانشجویی در پردیس و ستاد مرکزی دانشگاه و شرکت در جشنواره اختراعات و اکتشافات خلیج فارس توسط بنیاد نخبگان استان برگزار می گردد.
با تشکر از شما که در این گفت وگو شرکت کردید اگر مطلبی خاصی مورد نظرتان هست بیان فرمایید؟
ما تلاش می‌کنیم تا با اجرای برنامه‌های مختلف فرهنگ پژوهش را در جامعه و در جامعه علوم پزشکی اعم از اعضای هیأت علمی، پژوهشگران و دانشجویان ترویج دهیم و در پایان از روابط عمومی دانشگاه به خاطر انجام این گفت و‌گو تشکر می‌کنم./

تعداد بازدید:   ۴۷۷

چاپ خبر | ارسال به دیگران